Rajz

                  Kedves Nyolcadikosok!
Ma, az utolsó rajzos feladatot hoztam nektek. Az előző színpompás graffiti munkák után, most színekben kicsit visszafogottabb stílusú munkát kell készítenetek. A modern művészeti stílusok közül az OP ART stílussal ismerkedünk.

Mi is az az OP ART?


Az op art az „optical art” rövidítése, amely magyarul „optikai művészetet” jelent. A titok kulcsa abban rejlik, hogy az ehhez az irányzathoz tartozó festők rendszerint optikai illúziót kívántak elérni a vásznon. Így hát a geometrikus formák és a színek kavalkádja olyan benyomást keltett, mintha a minták mozognának, úsznának.

Az op art a 60-70'-es évek egész látványvilágát meghatározta sőt, a mai napig fel-felbukkan a divatban is. Ráadásul a tudomány is sokat köszönhet az op art festőinek, hiszen a tudósok manapság is előszeretettel veszik elő festményeiket, hogy az általuk kiváltott agyi működést tanulmányozzák.

Nézzük a feladatot!

Az iskolában sokszor láthattátok a felső folyosón azt a tablót, amin csupa ilyen stílusú alkotás látható. Nektek is egy op art stílusú alkotást kell készítenetek. Nagyon látványosak és bonyolultnak tűnnek ezek az alkotások, de valójában egy nagyon egyszerű rajzból indulnak ki és a színezés teszi látványossá őket. Íme néhány példa:








Néhány minta arra, hogyan kell megrajzolni és színezni. 












Ha jól végignézted a mintákat, akkor azt láthattad, hogy 2 fontos elvet kell követni a minta megrajzolásánál. Kell egy egyszerű forma (pl.: szív), vagy geometriai forma. Ha azt megrajzoltad, a hátteret kell vonalakkal felosztani. Ezt többféle módon megteheted. Lehet párhuzamosan sávos (csíkos) és lehet egy pontból kiinduló. Mindegyikre láttál itt fent mintát. Az utolsó lépés a színezés. Fekete filccel dolgozz, ha nincs akkor fekete színes ceruzával! A színezésnél nagyon precíznek kell lenni, mert csak akkor lesz szép a végeredmény, ha a színezés pontos.

Pontosítsuk a feladatot!
1. Rajzolj egy keretet! A teljes rajz mérete kb. 11x11 cm (lehet téglalap formájú is)!
2. Rajzolj bele egy vagy több egyszerű formát!
3. Rajzold meg a sávokat!
4. Színezd ki feketével a szükséges foltokat! A szabály: fehér folt mellé mindig fekete kerüljön! Ne legyen egymás mellett két egyforma színű!

Ha kész az alkotás, küldj róla fotót az e-mail címemre: oktataskollarildiko@gmail.com
A munkákat osztályozni fogom. 
Határidő: június 3. Kérem a pontos betartását!

Legyetek nagyon precízek, akkor szuper munkákat fogtok készíteni!
Jó alkotást!
Szeretettel: Ildi néni

Megjegyzések