Ének-zene 10.

Kedves Nyolcadikosok!

A múlt órán már elkezdtük a neoklasszicizmust, Prokofjevről tanultunk. Ma a másik neoklasszicista zeneszerzőt vesszük: Sztravinszkijt. Az orosz zeneszerző művei közül a balettzenéit emelem ki, ezek talán a legjellemzőbbek munkásságára.Balettzenéi: Petruska; Tűzmadár

A Petruska történetét a Tk. 94. oldaláról olvashatod el. Pár sorban meg lehet fogalmazni a kevés cselekményt, egyszerű történetet, ami a háromszereplős balettzenében megjelenik. A cselekmémy három szereplője: a balerina, a mór és Petruska. Helyszín: vásári forgatag. Hallgassunk bele a műbe!https://www.youtube.com/watch?v=AjkmX21VYeU

A Tűzmadárról itt olvashatsz egy kis összefoglalót:
A Tűzmadár orosz népmesére épülő, romantikus története mindmáig ott él az emberek lelkében és Stravinsky örök érvényű, misztikus zenéjében. A kiindulópontot a mese mítoszán túl a zene erejében rejlő szuggesztivitás jelenti. «Varázs-zene», amelyet hallgatván egy furcsa társadalom képei rajzolódtak ki, benne egy fiúval, majd egy lánnyal. A fiú lelkében ott lakik a «tűz-madara», amelyet a szerelem képes életre kelteni és láthatóvá varázsolni.
https://www.youtube.com/watch?v=lXQXJFQKmME 
A neoklasszicizmusról tanultakat foglaljuk össze egy vázlatban. A XX. századi zenei irányzatokhoz kerüljön, 4. pontba! 

4. neoklasszicizmus
neo = új
Cél: a régebbi zenei korok stílusának (főleg a klasszicizmusnak) felelevenítése        
modern átértelmezésben. Használja a klasszikus műfajokat, pl. szimfónia.
Zeneszerzők: Prokofjev; Sztravinszkij (orosz zeneszerzők)
Zenehallgatás:
Prokofjev: Péter és a farkas; Klasszikus szimfónia
Sztravinszkij: Petruska; Tűzmadár (balettzenék)

Folytatjuk az -izmusokat egy újjal, amiről csak beszélünk, zenéket nem hallgatunk, hiszen Kodály és Bartók munkásságát öleli fel ez az irányzat, akikről az év során részletesen tanultunk. Ők a FOLKLORIZMUS irányzatához tartoztak.
Ismerős-e a szó: folklór? Amikor néptáncról, népzenéről, népmeséről, bármilyen népi dologról beszélünk, az folklór. Mivel Bartók és Kodály a népzenét előszeretettel építette bele műveibe, ebbe az irányzatba soroljuk őket.
A füzetbe kerüljön be egy összegző az irányzatról:  


5. folklorizmus
folk = nép; lore = tudomány
A népzenét beépíti a műzenébe (népi dallamok; népmesék témája, szereplői, jellemzői kerülnek feldolgozásra a zeneművekben.)
Bartók és Kodály életműve a népzene teljes talaján nyugszik.

Köszönöm a kitartást azoknak, akik velem voltatok az elmúlt hónapokban, küldtétek a leckéket, tettétek a dolgotokat! Büszke vagyok rátok! 💗 A jövő órától a jazzről (dzsessz) beszélgetünk, ami már könnyűzene és kicsit közelebb áll hozzátok. És ugyan szerenádunk nem lesz, a következő 2 hétben fogok ballagási zenéket is küldeni nektek - hangolódásra, elköszönésképpen. 


Házi feladat: a vázlatrészletek elküldése (neoklasszicizmus, folklorizmus) jún. 4-ig az oktatashorvathzita@gmail.com címre

Zita néni


         

Megjegyzések