ENGLISH - 03

Üdv a Nyolcadikos Angolosoknak :-)

Az egyszerű jelen és egyszerű múlt passzív–szerkezete után ma megtanuljuk a passzív (szenvedő szerkezet) használatát egyszerű jövő időben. A két csillagozott sor közötti részt másold át a jegyzetfüzetedbe, képzeld azt, hogy ez az a rész, amit órán a táblára írtam volna fel.

*****************************************************************************************************

PASSIVE VOICE – FUTURE SIMPLE TENSE
(Szenvedő szerkezet – egyszerű jövő idő)


Képzése:

WILL
+
BE
+
IGE –ED toldalékkal (szabályos igék)
vagy
IGE III. ALAK (lásd táblázatos lista)


 


Használata:
1)    Aktív mondat: They will watch your performance.
1)    Passzív mondat: Your performance will be watched.
2)    Aktív mondat: They will choose the best player.
4)   Passzív mondat: The best player will be chosen.

*****************************************************************************************************


Amint látjátok, az egyszerű jövő idő passzív szerkezete már három összetevőből áll, amiből az első kettő mindig változatlan, a táblázat utolsó oszlopa változik mindig, attól függően, hogy mit akarunk elmondani. A jelen időnél leírt három fontos tudnivaló a passzív szerkezetekről itt is ugyanúgy érvényes. Ennél az igeidőnél a magyarra történő fordítás kissé könnyebb mint jelenben és múltban: A te előadásod meg lesz nézve. / A legjobb játékos ki lesz választva – de a magyarra történő fordításkor itt sem kell erőltetni a magyar szenvedő szerkezetet, mert nem hangzik magyarosan.

Most pedig a fentiek segítségével (+ rendhagyó igés táblázatos lista) gyakoroljátok az egyszerű jövő idejű passzívot. Ehhez nyissátok ki a munkafüzetet a 47.oldalra, és csináljátok meg a 6–os feladatot. Amint látod, a szövegben ki van hagyva a passzív szerkezetek helye, azt neked kell beírnod. Nyújtok egy kis segítséget – minden vonal helyére 3 szót kell beírjál: „will” + „be” +  a zárójelbe tett ige „–ed” végződéssel (ha az ige szabályos, azaz nem szerepel a rendhagyó igés listánkon) vagy a zárójelbe tett ige III. alakja (ha az ige rendhagyó – ez remélhetőleg eszedbe jut, ha pedig nem, kérlek ne légy lusta kinézni a rendhagyó igés listádból). A legelsőt megoldották neked a munkafüzet–szerkesztők, nézd meg alaposan. Azt javasolom, hogy először egy piszkozatlapra írd le a megoldásokat, majd azután emailben küldd el nekem, természetesen csak a háromszavas passzívos szerkezetet gépeld be az emailbe, pl. maradva az első mondatnál, az emailedbe csak annyit kell begépelj, hogy: „will be built”

Befejezésül maradunk ezen az oldalon, és megcsináljátok a 7–es feladatot. Az előző feladat szövegével dolgoztok tovább, a szöveggel kapcsolatban van 6 állítás, amiről el kell döntsd, hogy igazak (true = T) vagy hamisak (false = F). A nekem küldött emailedbe csak a mondat sorszámát gépeld be a megfelelő betűjelöléssel –  T vagy F, a betű jelölés után kérlek írd oda, annak a sornak a számát (hányadik sor a szövegben) amely alapján te eldöntötted, hogy a mondat T vagy F.

Pl. így 1F,2

Ha belefér az időtökbe, kérlek csináljátok meg a munkafüzet 52. oldalán az 1–es feladatot is, ez tehát nem kötelező, „csak” szorgalmi. Keresztrejtvény, melyhez a tankönyv 56. és 60. oldala nyújt segítséget. (across = vízszintes / down = függőleges)  

FONTOS !!!

Amennyiben mondatértési gondjaid lennének, tedd a következők valamelyikét: kérj segítséget online valamelyik osztálytársadtól / használj nyomtatott vagy online szótárat. Én megadom két online szótár linkjét, de ha gondolod, használhatsz másikat is, hisz ezeken kívül még több is van a neten.

SZÉPEN KÉRLEK: NE HASZNÁLJ GOOGLE – FORDÍTOT, MERT TÖBBET ÁRT, MINT HASZNÁL.

Ha így sem boldogulsz, kérj segítséget tőlem email – ben:
Email – címem: oktatasreksanrezso@gmail.com

HATÁRIDŐ: 2020. ÁPRILIS 7. [KEDD] – 23:00 ÓRA
DEADLINE: TUESDAY, 7th APRIL 2020 – 11 O’CLOCK P.M.

Szép hetet kívánok! – Have a Nice Week J

Angoltanárod / Your English Teacher,

Rezső bácsi  

Megjegyzések